Developing and Implementing Running-Related Injury Prevention Programs Associate Professor Luiz Hespanhol, Universidade Cidade de São Paulo (UNICID), Brazil

14.05.2019, 16:30-17:30 Uhr – Berner Fachhochschule Gesundheit, Schwarztorstrasse 48, 3007 Bern

• Startdatum 14.05.2019, 16:30-17:30 Uhr
  • Ort Berner Fachhochschule Gesundheit, Schwarztorstrasse 48, 3007 Bern
  • Anmeldefrist 14.05.2019
  • Kosten Die Teilnahme an der Guest lecture ist kostenlos.
Bild Läufergruppe

Beschreibung und Konzeption

Laufsport erfreut sich sehr grosser Beliebtheit, auch in der Schweiz. Allerdings sind Läuferverletzungen häufig, scheinen aber vermeidbar. Es gibt wenig Evidenz über die Effektivität von Präventionsprogrammen für Verletzungen bei Laufsportlerinnen und -sportlern. Man nimmt an, dass dies darauf beruht, dass die Präventionsprogramme nicht auf den Prinzipien der Verhaltensänderung entwickelt wurden.

In der Guest lecture erläutert Luiz Hespanhol die Erfahrungen bei der Implementierung von Präventionsprogrammen für Spitzen- und Freizeitsportlern in unterschiedlichem Kontext. Dabei beleuchtet er sowohl individuelle Aspekte sowie Umgebungsfaktoren anhand konkreter Beispiele.

English

Despite running-related injury (RRI) is considered a preventable side effect of running, there is limited evidence on the effectiveness of RRI prevention strategies. This may be partially explained by the fact that most prevention strategies were not developed following behavioural change theories. Developing injury prevention programmes based on behavioural and social science theories may increase the probability of effectiveness and implementation in 'real world’.

In this lecture, we will discuss the process evaluation of two RRI prevention programs focused on different contexts. We will share experiences both as researchers and as partners in running injury prevention programs for recreational and professional athletes.

Gastdozent

Luiz Hespanhol

Associate Professor Luiz Hespanhol

Masters and Doctoral Programs in Physical Therapy, Universidade Cidade de São Paulo (UNICID), São Paulo, Brazil.
Department of Public and Occupational Health (DPOH), Amsterdam Public Health Research Institute (APH), VU University Medical Center Amsterdam (VUmc), Amsterdam, The Netherlands.
Amsterdam Collaboration on Health and Safety in Sports (ACHSS), International Olympic Committee (IOC) Research Center, Academic Medical Center (AMC)/VU University Medical Center (VUmc), Amsterdam, The Netherlands