Publikationen

Peer-Reviewed

  • Ayogbe, E.A., Jenzer, H., & Sadeghi, L. (2017) : Evaluating the implementation potential of a transcultural tool for Tamil migrants with gestational diabetes mellitus living in Switzerland. In: Medical & Clinical Research, 2(2), 1-6.
  • Jenzer, H., & Sadeghi, L. (2017) : Biochemistry of Nutritional Sciences. In: Journal of Molecular Biomarkers & Diagnosis, 8(3), 1-6. doi:10.4172/2155-9929.1000338
  • Jenzer, H., & Sadeghi, L. (2017) : Biochemistry of Sugars. In: The Canadian Journal of Clinical Nutrition, 5(1), 55-63.
  • Jenzer, H., & Sadeghi, L. (2017) : Iodine: Biochemistry, Deficiency and Application in Clinical Nutrition. In: The Canadian Journal of Clinical Nutrition, 5(1), 1-8.
  • Jenzer, H., Weber, S.A., Leuenberger, N., Stetter, J., & Sadeghi, L. (2017) : Gewichtszunahme durch Psychopharmakotherapien – eine Herausforderung für die Ernährungsberatung. In: Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 4, 22-30.
  • Sadeghi, L., Ayogbe, A.E., Beyeler, M., & Jenzer, H. (2017) : Wine Consumption and Chronic Disease. In: The Canadian Journal of Clinical Nutrition, 5(1), 64-71.
  • Sadeghi, L., Büsser, S., Silva, M., Ayogbe, A.E., Beyeler, M., & Jenzer, H. (2017) : Disease Prevention and Management by Nutrition - Whole Grains as Functional Foods. In: The Canadian Journal of Clinical Nutrition, 5(2), 22-33.
  • Sadeghi, L., Espanhol, R.G., Schwarz, P.O., Borges, N., & Jenzer, H. (2017) : Nutritional Genomics for Dietitians: Bridging the Gap. In: The Canadian Journal of Clinical Nutrition, 5(2), 6-21.
  • Sadeghi, L., Martins, S., Müller, S., Ruch, L., & Jenzer, H. (2017) : Continuing Educational Needs and Preferences for Swiss Registered Dietitians: Lessons Learned. In: Journal of Clinical Nutrition & Dietetics, 3(1), 1-8. doi:10.4172/2472-1921.100037
  • Sadeghi, L., Martins, S., Silva, M., Müller, S., & Jenzer, H. (2017) : Tamil migrant women’s perception of a transcultural dietetics tool for the counseling of gestational diabetes patients. In: Acta Portuguesa de Nutrição, 8, 28-32.
  • Sadeghi, L., Müller, S., Ayogbe, E.A., & Jenzer, H. (2017) : Entwicklung und Evaluation eines transkulturellen Hilfsmittels für die Ernährungsberatung von tamilischen Migrantinnen mit Gestationsdiabetes. In: Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 3, 13-19.
  • Jenzer, H., Busser, S., & Sadeghi, L. (2016): Essentials of Bioaccessibility and Bioavailability for Applied Nutritional Practices. In: Journal of Molecular Biomarkers & Diagnosis, 7(6), 307-309. doi:10.4172/2155-9929.1000307

  • Jenzer, H., Büsser, S., Scheidegger-Balmer, F., Silva, M., & Sadeghi, L. (2016): Nutrition and dietetic product shortages are a neglected issue in alerting systems and in registries. In: Journal of Clinical Nutrition & Dietetics, 2(3:15), 1-9. doi:10.4172/2472-1921.100022

  • Jenzer, H., Büsser, S., Silva, M., & Sadeghi, L. (2016): Functional foods. In: BAOJ Nutrition, 2(3:14), 1-3.

  • Jenzer, H., Marty, I., Büsser, S., Silva, M., Scheidegger-Balmer, F., Ruch, LJ., Martins, S., Maurer-Brunner, ND., Rotunno, F., & Sadeghi, L. (2016): Know-how and know-why nutrients may be less bioaccessible and less bioavailable due to proton pump inhibitor - food interactions and incompatibilities involving metal-aquo complexes. In: Journal of nutritional disorders & therapy, 6(2), 191-199. doi:10.4172/2161-0509.1000191

  • Jenzer, H., & Sadeghi, L. (2016): Weiterentwicklung der Curricula in Ernährung und Diätetik - Pharmakologie füllt Lücken, schafft Klarheit und bringt Mehrwerte. In: Aktuell Ernährungsmedizin, 41, 103-112. doi:10.1055/s-0042-102153

  • Jenzer, H., & Sadeghi, L. (2016): The effect of nutrition on female and male fertility. In: BAOJ Nutrition, 2(3:15), 1-4.

  • Jenzer, H., & Sadeghi, L. (2016): Phytochemicals: Sources and biological functions. In: Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 5(5), 339-341.

  • Jenzer, H., Sadeghi, L., & Büsser, S. (2016): Nutrigenomics auf die Bühne: Die Zukunft(smusik) der Ernährungsfachkräfte? In: Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 3, 13-15.

  • Prozorovscaia, D., Sadeghi, L., Borges, N., & Jenzer, H. (2016): Neue Möglichkeiten in der Ernährungsberatung durch Virtuelle Realität. In: «Nutrition-News»- Forum für klinische Ernährung, Infusionstherapie und Diätetik, 2, 1-4.

  • Sadeghi, L., & Jenzer, H. (2016): Omics Technologies: The Most Convincing Tools for a (fully) Individualized Diet? In: Journal of Molecular Biomarkers & Diagnosis, 8(1), 311-312. doi:10.4172/2155-9929.1000311

  • Sadeghi , L., Kamber, R., Sieber, C., Rotunno, F., & Luyben, A. (2016): Increasing men’s interest in family planning centers: lessons learned from Switzerland. In: Medical Science Review, 3, 100-109. doi:10.12659/MSRev.898874

  • Sadeghi, L., Rotunno, F., Stute, P., & Jenzer, H. (2016): Therapy of Hypoactive Sexual Desire Disorder in Postmenopausal Women: A Functional Food Approach. In: Medical Science Review, 3, 8-22. doi:10.12659/MSRev.897093

  • Sadeghi, L., Scheidegger-Balmer, F., Silva, M., & Jenzer, H. (2016): «Nutrigenomics» in der Ernährungsberatung: Weiterbildungsbedarf für Nutrition 2.0. In: Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 3, 16-19.

  • Jenzer, H. (2015): The Dietitian’s Interest to Gain Insight into the Nutrition Black Box (Editorial). In: iMedPub Journals, 1 (1).

  • Jenzer, H.; Müller, S.; Sadeghi, L. (2015): Aromatase inhibitors in food – processing matters. In: Paper presented at the Nutrition 2015, Bregenz, Österreich, 179-180.

  • Jenzer, H.; Denkel, C.; Kopf-Bolanz, K.; Büsser, S.; Birrer, J.; Müller, S.; Sadeghi, L. (2015): CYP450 isoenzyme-associated food-drug interactions are a neglected issue in medicines information. In: European Journal of Hospital Pharmacy: Science and Practice, 22 (Suppl 1), A136-A137.

  • Sadeghi, L.; Espanhol, R.; Prozorovscaia, D.; Müller, S.; Borges, N.; Jenzer, H. (2015): Nutritional Genomics: A survey to identify knowledge, interest, and continuing education needs among Swiss and Portuguese nutritionists and dietitians. In: Paper presented at the Acta Portuguesa de nutrtição, 43.

  • Sadeghi, L.; Müller, S.; Rotunno, F.; Martins, S.; Alder, S.; Fischer-Taeschler, D.; Jenzer, H. (2015): Developing a transcultural tool for the counselling of pregnant migrants with gestational diabetes: the Tamil example. In: Paper presented at the SAMW Symposium «Less is More – The Contribution of Health Services Research Towards a Sustainable Health Care System», Bern.

  • Arends, J.; Theobald, S.; Schmid, J.; Bartsch, H.H. (2014) : Nutritional Training Increases Long-term Fruit and Vegetable Consumption in Women with Early Breast Cancer – A Randomized Controlled Trial. In: Metabolism and Nutrition in Oncology, 2 (1), 1-7
  • Jenzer, H.; Rufener, A.; Sadeghi, L. (2014) : Suitable Viscosity Range of Thickened Liquids Adapted for Dysphagia Patients. In: Clinical Nutrition, 33, 108-109
  • Kurmann, S.; Thilo, F.J.S.; Hürlimann, B.; Hahn, S. (2014) : Barrieren und Promotoren zur konsequenten Verwendung eines Mangelernährunsscreenings - Resultate einer Pilot-Interventionsstudie. In: Aktuelle Ernährungsmedizin, 39 (10), 325-332
  • Müller, A.; Dolder, A.; Jenzer, H. (2014) : Dysphagia patients need semisolid oral dosage forms prepared by thickening liquids. In: European Journal of Hospital Pharmacy. Science and Practice, 21 (1), 128-129
  • Jenzer H.; Fontana G. (2013) : Bringt Grundlagenwissen in Pharmakologie und Toxikologie einen spürbaren Mehrwert für die Ernährungsberatung?. In: Aktuelle Ernährungsmedizin, 38, 36
  • Jenzer, H.; Holm, J.; Haslebacher, P.; Selbmann, K.-H. (2013) : Konstengünstiger Compounder-Prototyp für die Herstellung von all-in-one TPN-Beuteln. In: Aktuelle Ernährungsmedizin, 38, 12
  • Selbmann, K.-H.; Holm, J.; Jenzer, H.; Sadeghi, L. (2013) : Suitability of a sensor-driven, single-use micro dosing valve for volumetric dispensary in a modularly assembled multi-channel compounder. In: European Journal of Hospital Pharmacy. Science and Practice, 20 (1), 84-85
  • Costanza, M. C., Beer-Borst, S., James, R. W., Gaspoz, J. M., & Morabia, A. (2012) :: Consistency between cross-sectional and longitudinal SNP: blood lipid associations. In: European Journal of Epidemiology, 27(2), 131-138

  • Jenzer H, S. L., Krause C, Stute P, Joray M, Leuenberger M, Stanga Z (2012) :: Adverse digestibility effects, drug-food interactions and long-term safety of proton pump inhibitors. In: EJHP Science and Practice, 19(2), 187-188

  • Jenzer H, S. L., Krause C, Pfister F, Stute P, Stanga Z. (2012) :: Behind CYP450 interaction tables – the effect of gender and age on pharmacokinetics. In: EJHP Science and Practice, 19(2), 188-188

  • Jenzer, H. (2012) :: A contribution to reanimate the perishing hospital pharmacy preparation. In: Eur J Hosp Pharm, 19(5), 477-478

Bücher und Buchbeiträge

  • Theobald, S. (2013) : Ambulante ernährungstherapeutische Betreuung nach der Rehabilitation. In: Deutsche Rentenversicherung Bund. Ernährungsmedizin in der Rehabilitation, 56-60, Eigenverlag, Berlin

Fachzeitschriften

  • Bender N, Staub K, Vinci L, et al. Lebensstil und Status: Wodurch unterschieden sich übergewKommunikationstraining_Forumtheater_BFH_Gesundheitichtige von nomalgewichtigen Menschen in der Schweiz? Schweizer Ernährungsbulletin. 2018;2018.

  • Bochenek T, Abilova V, Alkan A, et al. Systemic Measures and Legislative and Organizational Frameworks Aimed at Preventing or Mitigating Drug Shortages in 28 European and Western Asian Countries. Front Pharmacol. 2018;8:942.

  • Einsele F, Sadeghi L, Jenzer H. Data Mining im Dienste der Gesundheitsförderung. Spirit Biel. 2018;3:26-27.

  • Faeh D, Kaufmann M, Haile SR, Bopp M. BMI-mortality association: shape independent of smoking status but different for chronic lung disease and lung cancer. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2018;13:1851-1855.

  • Groesser S, Maag P, Jenzer H. Medikamentenknappheit: eine komplexe Wertschöpfungskette. Swiss Engineering STZ. 2018:31-33.

  • Haas K. Virtual Nutrition: Neue Medien in der Ernährungsmedizin. Nutrition News. 2018;15:1-4.

  • Krieger JP, Cabaset S, Pestoni G, Rohrmann S, Faeh D, Swiss National Cohort Study G. Dietary Patterns Are Associated with Cardiovascular and Cancer Mortality among Swiss Adults in a Census-Linked Cohort. Nutrients. 2018;10.

  • Krieger JP, Chatelan A, Pestoni G, et al. Welche Arten von Frühstück werden in der Schweiz eingenommen? Stehen sie in einem Zusammenhang mit der Gesamtqualität der Ernährung? Daten aus der Nationalen Ernährungserhebung «menuCH». Schweizer Ernährungsbulletin. 2018:Seiten 23–41.

  • Krieger JP, Pestoni G, Cabaset S, et al. Dietary Patterns and Their Sociodemographic and Lifestyle Determinants in Switzerland: Results from the National Nutrition Survey menuCH. Nutrients. 2018;11.

  • Martins S, Sadeghi L, Kopf K, Jenzer H. Assessment of Dietary Vitamin D, Vitamin K and Calcium Intake of Portuguese Women of Childbearing age living in Switzerland. Medical & Clinical Research. 2018;3.

  • Mettler S. Ernährungswissenschaften im Sport: ein Universum für sich. Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin. 2018;2:1.

  • Mettler S, Mannhart C. Hydration, drinking and exercise performance. Swiss Sports & Exercise Medicine. 2017;65:16-21.

  • Mettler S, Muller B, Haudum J. Low Energy Availability in a Sleep-Low Training Study. Med Sci Sports Exerc. 2017;49:2366.

  • Mettler S, Weibel E. Osmolality, pH, and titratable acidity of sports drinks on the Swiss market. Swiss Sports & Exercise Medicine. 2018;66:56-63.

  • Prieto-Patron A, Van der Horst K, Hutton ZV, Detzel P. Association between Anaemia in Children 6 to 23 Months Old and Child, Mother, Household and Feeding Indicators. Nutrients. 2018;10.

  • Relats C, Sadeghi L, Zbaeren E, Jenzer H. The role of food-drug-cytochrome P450 interactions in breast cancer. Medical Science Review. 2018;5:25-34.

  • Sadeghi L, Martins S, Silva M, Müller S, Jenzer H. Tamil migrant women’s perception of a transcultural dietetics tool for the counseling of gestational diabetes patients Acta Portuguesa de Nutrição. 2017;08:28-32.

  • Spieldenner J, Van der Horst K. Reformulating food products for improved nutrition. . Sight and Life Magazine. 2018;31:67-71.

  • Theobald S. Ist vegan gesünder? Swissmilk News. 2018;10:1-9.

  • Sadeghi, L., Beyeler, M., & Ayogbe, A.E. (2017) : Studie NutriGeD: Entwicklung eines transkulturellen Hilfsmittels für die Ernährungs- und Diabetesberatung bei Tamilinnen mit Gestationsdiabetes. In: SVDE ASDD Info, 4, 4-6.
  • Jenzer, H., & Sadeghi, L. (2016): «Omics»-Technologien: überzeugende Werkzeuge für eine individualisierte Ernährung? In: SVDE ASDD Info, 5, 4-6.
  • Jenzer, H.; Büsser, S.; Sadeghi, L. (2015): Food-Drug-Interaktionen: Wenn Nahrung-Medikamenten-Kombinationen Therapieziele stören. In: SVDE ASDD Info, 6, 4-6.
  • Theobald, S. (2014) : Vegetarische und vegane Ernährung – potenzielle Risiken. In: Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 12 (5), 20-26
  • Theobald, S. (2014) : Nicht-Zöliakie-Gluten-Sensitivität (Weizensensitivität). In: SVDE ASDD Info, 5, 4-7
  • Jenzer, H.; Sadeghi, L. (2013) : Die nutrigenomische Erklärung von Food-Drug-Interaktionen - ein Grund für personalisierte Ernährung. In: SVDE ASDD Info, 6, 17-24
  • Theobald, S. (2013) : Lebensmittelzusatzstoffe – Teil 6: Antioxidanzien, Säuerungsmittel, Säureregulatoren. In: Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 11 (6), 50-54
  • Theobald, S. (2013) : Lebensmittelzusatzstoffe – Teil 5: Stabilisatoren. In: Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 11 (1), 42-46