Dr. Franziska Pfister

Profile

Dr. Franziska Pfister Dozentin

  • Contact hours Monday
    Tuesday
    Wednesday morning
    Thursday
  • Address Berner Fachhochschule
    Health Professions
    Fachbereich Ernährung und Diätetik
    Murtenstrasse 10
    3008 Bern

Teaching

  • MSc in Life Sciences; Food, Nutrition and Health

  • MSc in Nutrition and Dietetics

  • BSc in Nutrition and Dietetics

  • BSc in Food Science

  • Public Health Nutrition (Block Developing Countries)

  • Health Promotion and Prevention

  • Nutrition and Society

  • Project Management im Health Care

  • Food Science (Block Sustainability and Nutrition)

  • Scientific Work

  • Transfer Module

Research

  • Sustainable Nutrition

  • Migration and Nutrition/Dietary Acculturation

  • Malnutrition in Developing Countries

  • Nutrition in the cognitively impaired

CV

  • 2010-today Lecturer Bern University of Applied Sciences
  • 2010-2019 Project Manager MSc in Nutrition and Dietetics + MSc in Life Sciences, Food, Nutrition & Health Bern University of Applied Sciences
  • 2007-2010 Consultant of the Management ODESAR (NGO), Nicaragua (employed by EireneSuisse)
  • 2004-2009 Project Coordinator in Mandate Agreement (Topics General Budget Support and Social Accountability) Gersterconsulting
  • 2004-2006 Deputy Coordinator at National Centre of Competence in Research North-South Centre for Development and Environment, University of Bern
  • 2003-2004 Postdoc Institute for Resource and Waste Management, ETHZ
  • 1999-2003 PhD Student/Teaching Assistant Institute for Resource and Waste Management, ETHZ
  • 1999-2003 PhD in Environmental Sciences ETHZ
  • 1993-1998 MSc in Biology ETHZ
  • 2011-2012 - CAS University-level Didactics and E-Learning - Bern University of Applied Sciences
  • 2008 - Transversalización de Género en las Organizaciones (Gender mainstreaming in organizations), Canteras, Managua, Nicaragua
  • 2002 - Water and Sanitation Engineering from Emergency to Development, IKRK/IUED/CHYN
  • 2000-2002 - Certificate of Advanced Studies (CAS) in Development and Cooperation (NADEL), EHTZ
  • 2000 - Boden- und Wasserkonservierung in den Tropen, SHL heute BFH/HAFL, Zollikofen

Projects

  • Nutrition Patterns of Somali Women living in Switzerland

Publications

  • Pfister, F., Zbinden Gysin, K., Waelti Maumier, P. (2020). Between the land of plenty and the fear of chronic diseases: Dietary acculturation of Somali Migrant Women in Switzerland. (forthcoming).

  • Messerli P., Salmi A., Herweg K., Pfister F. & Breu T. (2007). Bridging Research and Development: Partnership Actions for Mitigating Syndromes (PAMS) in the Swiss National Centre of Competence in Research (NCCR) North-South – Capitalising on Experience. NCCR North-South Dialogue Paper. Bern: NCCR North-South.

  • Pfister, F., (2006). Integrating Gender – sensitive Approaches: A Challenge for Natural Sciences, In: S. Premchander & C. Müller (eds). Gender and Sustainable Development: Case Studies from NCCR North-South. Perspectives of the Swiss National Centre of Competence in Research (NCCR) North-South, University of Bern, Vol. 2. Berne: Geographica Bernensia, pp. 45-56.

  • Pfister, F., Bader, H.-P., Scheidegger, R. & Baccini, P. (2005). Dynamic Modelling of Resource Management for Farming Systems. Agricultural Systems, 86(1), pp. 1-28.

  • Pfister, F. & Baccini, P. (2005). Resource Potentials and Limitations of a Nicaraguan Agricultural Region. Journal of Environment, Development and Sustainability, 7(3), pp. 337-361.

  • Hurni, H., Messerli, P. & Pfister, F. (2004). Forschungspartnerschaft mit dem Süden. Die Schweiz etabliert ein neuartiges Instrument der Entwicklungszusammenarbeit. Zeitschrift Entwicklungspolitik, 18/19/2004, pp. 54-56.

  • Pfister F. (2015). Ernährung - Verursacher und Opfer fehlender Nachhaltigkeit. SVDE Info, 1/2015, S. 4-6.

  • Beuret, N., Bosshard, T. & Pfister, F. (2014). Vitamin D-Versorgung bei Jugendlichen. Alimenta, 18/2014, S. 38-39.

  • Pfister, F., Bader, H.-P. & Scheidegger, R. (2004). Dynamische Modellierung eines agrokulturellen Systems in Nicaragua. In: Proceedings, Workshop “Simulation in Umwelt- und Geowissenschaften”, März 2004, Zentrum für Agrarlandschafts- und Landnutzungsforschung, Müncheberg, Deutschland, pp. 11-26.

Supervised theses

  • Bögeholz, Svenja; Bucher, Michaela «Es ist wie eine Fake Handtasche » was Fleischliebhaberinnen und Fleischliebhaber von Fleischersatzprodukten halten 2020

  • Hänni, Rahel; Leuenberger, Andrina Das Ernährungsverhalten Erwachsener mit Trisomie 21: Genuss zu jedem Preis? 2020

  • Bühler, Anna; Irion, Ilaria Planetary Health Diet: umsetzbar oder realitätsfremd? 2020

  • Jäggi, Manuela; Moser, Linda Umweltbewusste Ernährungsberatung – Realität oder Utopie? 2019

  • Isler, Alexandra; Paulia, Annina Quantitative Schätzung von Platewaste in einem Schweizer Wohn- und Pflegezentrum 2018

  • Reiser, Seraina Einflussfaktoren auf die ernährungsbezogene Akkulturation bei unbegleiteten minderjährigen Eritreerinnen in der Schweiz 2017

  • Arnold, Géraldine; Emmenegger, Lea Food Waste – Umgang mit Lebensmitteln in armutsbetroffenen Schweizer Einpersonenhaushalten 2016

  • Marty, Irène; Plüss, Sabrina Andere Länder, andere Sitten: Wie beraten Ernährungsfachpersonen in Schwellenländern? 2016

  • Zürcher, Aline Das Ernährungsverhalten von Somalierinnen in der ersten Zeit nach ihrer Einwanderung in die Schweiz 2016

  • Amrein-Bieler, Priscila; Gerber, Andrea Ernährungsverhalten kurdisch-türkischer und türkischer Migrantinnen 2015

  • Bovisi, Andrea Prioritätensetzung von Migrantinnen bei der Lebensmittelauswahl für ihre Kinder und mögliche Hintergründe dafür 2015

  • Lehmann, Gabriela; Schöni, Michaela Der Wasserfussabdruck von verschiedenen Ernährungsweisen 2014

  • Beuret, Noemi; Bosshard, Tina Vitamin D-Versorgung bei Jugendlichen in der Schweiz 2013

  • Christen, Germaine; Landolt, Kristin Ethnospezifische Vorstellungen von gesunder Ernährung aus Sicht somalischer Migrantinnen 2013

  • Martin, Marina; Maurer, Kim Vitaminversorgung im Winter durch regionale und saisonale Gemüse- und Früchteauswahl 2013

  • Schweizer, Barbara; Seck, Mariama "Die Zunge ist es sich gewohnt" - Eine Befragung tamilischer Migrantinnen und Migranten wieso sich ihre Ernährungsgewohnheiten in der Schweiz dennoch verändert haben 2012

  • Lanzendörfer, Martina Umsetzungsmöglichkeiten einer klimafreundlichen Ernährung in der Gemeinschaftsgastronomie 2011

  • Ribeli, Jacqueline Just Too Small? The Heavy Toll of a Low Dietary Diversity in Children: Exploration of Cultural Influencing Factors in Madagascar’s Central Highland 2020

  • Pozas, Claudia Factores asociados a obesidad en niños de 2do básico, pertenecientes a Establecimientos Promotores de la Salud de Magallanes, Chile 2019

  • Coloma, María José Complementary feeding practices with focus on protein intake in infants between 6-24 months in Chin State - Myanmar 2019

Language skills and intercultural knowledge

  • German - Native or bilingual proficiency
  • English - Full professional proficiency
  • French - Full professional proficiency
  • Spanish - Full professional proficiency
  • Portuguese - Professional working proficiency
  • Russian - Limited working proficiency
  • Italian - Professional working proficiency
  • Nicaragua
  • United States of America
  • Brazil
  • Russian Federation
  • Mexico
  • Mozambique