Nicole Nussbaumer

Profile

Nicole Nussbaumer Wissenschaftliche Mitarbeiterin

  • Contact hours Monday
    Tuesday
    Wednesday
    Thursday
  • Address Berner Fachhochschule
    School of Agricultural, Forest and Food Sciences HAFL
    Abteilung Food Science & Management
    Länggasse 85
    3052 Zollikofen

Activities

  • Lecturer in the degree programme BSc Food Science

  • Milk Technology

  • Ice cream

  • Food law and standards

  • Product development

Teaching

  • Food Sciences

  • theoretical and practical introduction to milk technology

  • Food production

  • Food law and QM

  • Dessert production (ice cream)

  • Product development

CV

  • 08/2009 – today Research Associate Bern University of Applied Sciences
  • 01/2008 – 07/2009 Production management and quality manager Mister Cool AG, Zuchwil, Glacefabrikation
  • 08/1994 – 07/2004 Teacher in Krauchthal Primary school Krauchthal
  • 08/1992 – 06/1993 Teacher for german High-School in Red Lake Falls, Minnestoa, USA
  • 04/1988 – 07/1992 Teacher in the community of Walkringen
  • 09/2012 – 02/2015 Master of Lifes Science Food and Beverage Innovations zhaw
  • 10/2004 – 12/2007 Dairy Food Engineer FH Swiss College of Agriculture, Zollikofen
  • 1983 – 88 Primary teacher Seminar Muristalden Bern

Awards

Die Synthesen-­Lehrveranstaltung «Produktentwicklung» schafft im Studiengang «Food Science & Management» eine Lernumgebung, in der die Studierenden eine realitätsnahe Fragestellung im Rahmen eines Projektes interdisziplinär bearbeiten müssen. Dabei entwickeln die Studierenden in Projektteams ein neues Lebensmittel.

Supervised theses

  • Vital Charrière Réduction des taches noires issues du développement du Geotrichum candidum à la surface des Gruyères AOP 2016

  • Isabel Kessi Einfluss der Hitzebehandlung, Säuerung und Schutzkulturen auf das Wachstum von Listerien in Rotschmier-Weichkäse 2014

  • Roy Matter, Roman Schläppe Die würzige Glace 2017

Language skills and intercultural knowledge

  • German - Native or bilingual proficiency
  • French - Limited working proficiency
  • English - Limited working proficiency