Dr. Evelyn Markoni

Profile

Dr. Evelyn Markoni Wissenschaftliche Mitarbeiterin

  • Contact hours Monday
    Tuesday
    Thursday
  • Address Berner Fachhochschule
    School of Agricultural, Forest and Food Sciences HAFL
    Fachbereich Food Science & Management
    Länggasse 85
    3052 Zollikofen

Activities

  • Teaching and module responsibility

  • Acquisition, management and implementation of research and service projects

  • Sustainability activities at institutional level

  • Supervision of student research projects (Master's, Bachelor's and Term's theses)

  • Main expert supplementary subject "Technology and Environment" Vocational Matura, Canton of Bern

  • Environmental and food sociology

  • Sustainable food consumption and sustainable food systems

  • Corporate Social Responsibility, Sustainable Entrepreneurship & Business Ethics

  • Social change and digitisation

  • Qualitative research methods

Teaching

  • Master of Science in Life Sciences (BFH-HAFL & Master's programme cooperation in Switzerland, MSLS)

  • Bachelor of Science / Agriculture/ Food Science / Forest Science

  • AF-13 Quality Management, Traceability and Corporate Responsibility (Master's module)

  • AF-12 Consumer Behavior, Markets and Trade (Master's module)

  • B2 Management and Leadership for Life Sciences (Master's module, MSLS)

  • BUUl052 Ethics & Corporate Social Responsibility (Bachelor's module)

  • Global Competence BFH - Corporate Social Responsibility

Research

  • Sustainable food consumption, lifestyles and systems from an environmental, economic and consumer sociological perspective

  • Sustainable Entrepreneurship, Corporate Social Responsibility, Corporate Sustainablity

  • Social change in the context of sustainable food consumption (e.g. influence of digitization on food value chains, influence of Virtual Reality on nutritional behaviour or edible insects as a possible meat alternative)

  • Sustainable food systems in urban areas

  • Participatory development of creative solutions

CV

  • Since 2010 Research Associate for Sustainable Food Consumption and Entrepreneurship Bern University of Applied Sciences BFH - School of Agricultural, Forest and Food Sciences HAFL
  • Since 2019 Main expert supplementary subject "Technology and Environment" Vocational Matura, Canton of Bern
  • 10/2017-12/2017 Research Sabbatical & Visiting Professor Chulalongkorn University, Sasin Graduate Institute of Business Administration Bangkok, Thailand
  • 2011-2015 PhD student in the Department of Sociology University of Basel
  • 6/2014 Erasmus Staff Mobility School of Political Science & Sociology, National University of Ireland Galway, Ireland
  • 9/2008-12/2008 Trainee Consulting Corporate Sustainability STEINBACH STRATEGIEN Düsseldorf, Hamburg, Germany
  • Doctorate in sociology University of Basel
  • Master's degree in Sociology, Business Administration and Media Studies University of Basel

Projects

  • TransChain - Digitalisierung und Transparenz in Lebensmittelwertschöpfungsketten

  • Nachhaltiger Konsum und nachhaltige Lebensstile in der Schweiz: Ansprüche und Herausforderungen von "grünen" Konsumierenden:
    Saisonales Gemüse aus dem Bioladen, Carsharing und Ökostrom: Konsumierende, die bewusst dem Leitbild der Nachhaltigkeit Genüge leisten wollen, verfolgen mit ihren Kauf- und Lebensstilentscheidungen ökologische und soziale Prinzipien. Die Forschungsarbeit setzte sich mit zentralen Fragen zum nachhaltigen Konsum und zu nachhaltigen Lebensstilen in der Schweiz auseinander. Als Beispiel dienten die LOHAS, die als Einzelpersonen und als Gruppe für den Lifestyle of Health and Sustainability stehen. Deren Anspruch an einen nachhaltigen Konsum wurde anhand zahlreicher Interviews erforscht. Dabei ging es um Vorstellungen, Verhaltensweisen und Widersprüchlichkeiten im Konsumverhalten. Diese sind oftmals auf individuelle Faktoren, strukturelle Gegebenheiten, aber auch auf geltende Konventionen zurückzuführen. Die LOHAS tragen so zu einem besseren Verständnis von einem breitenwirksamen Anspruch an einen nachhaltigen Konsum und nachhaltiger Lebensstile bei.

  • Nachhaltiges Ernährungssystem Bern

  • BugBias: Einfluss von VR auf den Konsum von Insekten

Publications

  • Markoni, E., Götze, F. & Mettler, R. (2019): Restaurants gegen Food Waste. Lebensmittel Technologie 11-2019: 16-17.

  • Markoni, E. (2016): Plastikverbrauch – Vermeiden ist das bessere Recycling. Artikel in der Fachzeitschrift der Ärztinnen und Ärzte für Umweltschutz Oekoskop.

  • Markoni, E. (2019): TransChain – Digitisation and Perception of Transparency in the Beef Value Chain. Konferenz zu “Smart Farming”: Between Traceability and Automation, 19.-20.10.2019, Universität Neuenburg (CH).

  • Markoni, E. & Götze, F. (2019): Chancen und Risiken Partizipatorischer Aktionsforschung bei der Gestaltung eines nachhaltigen urbanen Ernährungssystems am Beispiel der Berner Food Pioniere. Postwachstumsstadt-Konferenz "Perspektiven des sozial-ökologischen Wandels der Stadtgesellschaft", 10.-11.05.2019, Bauhaus Universität in Weimar (D).

  • Markoni, E. (2018): TransChain – Vertrauen durch Transparenz?, 19.04.2019, Swiss Food Research / Innovationsgruppe Digitalisierung in Bern (CH).

  • Markoni, E. (2018): TransChain – Chancen und Risiken von Transparenz entlang der Fleischwertschöpfungskette. Vortrag am BFH-Zentrum Nahrungsmittelsysteme im Rahmen der Reihe zu „Big Data: Mehr Transparenz im Fleischgeschäft? Wie kann die Digitalisierung das Vertrauen der Konsument/innen fördern?“, 27.03.2018, Berner Fachhochschule BFH, Hochschule für Agrar-, Forst- und Lebensmittelwissenschaften HAFL in Zollikofen (CH).

  • Markoni, E. (2015): Consumer behavior and lifestyles in Switzerland. Research Workshop über nachhaltigen Konsum und dem Konsum von Insekten, 02.-06.03.2015, Chulalongkorn Universität in Bangkok (Thailand).

  • Markoni, E. (2014): Consumer behaviour and lifestyles. Responsible Management Education Research Conference, The Future of Responsible Management Education, 29.-30.10.2014, Fachhochschule Graubünden in Chur.

  • Markoni, E. (2014): The Lifestyle of Health and Sustainability (LOHAS) in Switzerland. Research Workshop, Juni 2014, National University of Ireland in Galway (Irland).

  • Markoni, E. (2014): Die Umweltsoziologie als Inspiration für Urban Forestry und Urban Agriculture. Tagung der Sektion Stadt- und Regionalsoziologie und der Sektion Umweltsoziologie der Deutschen Gesellschaft für Soziologie, 09.-10.05.2014. Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung UFZ in Leip

  • Markoni, E., Ulm, L., Reisch, D. & Schweighoffer , D. (2019): Mit Design Thinking zu Lösungsansätzen für ein innovatives Nachhaltigkeitsmanagement an Schweizer Hochschulen. Nachhaltigkeitstag der 3 Berner Hochschulen. 01.11.2019, Universität Bern (CH).

  • Markoni, E. & Wetzel, D. (2019): Mit allen Sinnen zur nachhaltigen Ernährung. Erkenntnisse aus der Kultur- und Umweltsoziologie. Vortrag und Workshop an der Kulinata der Stadt Bern, 21.09.2019, Bern (CH).

  • Markoni E. (2018): Einführung zum Thema nachhaltiger Konsum sowie Projektbegleitung. Atelier du Futur der Schweizerischen Mobiliar Versicherungsgesellschaft – Sommercamp für Jugendliche, Juli 2018, Fiesch (CH).

  • Markoni, E., Füglistaller D. & Delley M. (2019): Klimawandel und Ernährung: Bringt mein Hamburger die Gletscher zum Schmelzen? Präsentation und Diskussionsrunde, gemeinsam mit Slow Food Youth Schweiz, März 2019, Bern (CH).

  • Markoni, E. (2018): Link between Circular Economy and Sustainable Consumption. Circular Economy Mapping Event Switzerland des Circular Economy Clubs, 01.02.2018, Impact Hub Bern (CH).

  • Markoni, E. (2017): Wirtschaftliche Nachhaltigkeit? Nachhaltige Gesellschaft? Diskussionsrunde. Wissenschaftliche Expertin am Wissenschaftscafé organisiert durch die Stiftung Science et Cité, 12.06.2017, Berner Generationenhaus im Burgerspital, Bern (CH).

  • Markoni, E., Bärlocher, B. & Stuber, M. (2017): Urban Nature – Sozial-ökologische Perspektiven in der Nachhaltigkeitsforschung.Nachhaltigkeitstag der Berner Hochschulen, 06.04.2017, in Bern (CH).

Memberships

  • Division Food Science & Management

  • Research group Consumer Behaviour

  • HAFL sustainability group

  • Sociology group at HAFL

  • HAFL Hugo P. Cecchini Institute

  • German Society for Environmental Sociology

  • Ambassador at #bärenhunger in Bern

  • SCORAI (Sustainable Consumption Research and Action Initiative)

  • Helvetas Switzerland

Supervised theses

  • Recher, Brigitte Bern: Die lebendige Food-Hauptstadt 2018

  • Roth, Michelle Animal eats Animal, the new climate heroes: lnsects for sustainable feed production in Switzerland: what are the challenges? 2020

  • Ackermann, Lisa Bedeutung von Fleisch in der Schweizer Bevölkerung - Eine qualitative Studie mit jungen Schweizer Eltern 2019

  • Mettler, Rahel Reduktion von Food Waste bei Rindfleisch 2018

Language skills and intercultural knowledge

  • German - Native or bilingual proficiency
  • English - Full professional proficiency
  • French - Limited working proficiency
  • Spanish - Elementary proficiency
  • Switzerland
  • Thailand
  • Ireland
  • Argentina
  • Germany