Dr. Evelyn Markoni

Profile

Dr. Evelyn Markoni Wissenschaftliche Mitarbeiterin

  • Contact hours Monday
    Tuesday
    Thursday
  • Address Berner Fachhochschule
    School of Agricultural, Forest and Food Sciences HAFL
    Abteilung Food Science & Management
    Länggasse 85
    3052 Zollikofen

Activities

  • Teaching and module responsibility

  • Acquisition, management and implementation of research and service projects

  • Sustainability activities at institutional level

  • Supervision of student research projects (Master's, Bachelor's and Term's theses)

  • Main expert supplementary subject "Technology and Environment" Vocational Matura, Canton of Bern

  • Environmental and food sociology

  • Sustainable food consumption and sustainable food systems

  • Corporate Social Responsibility, Sustainable Entrepreneurship & Business Ethics

  • Social change and digitisation

  • Qualitative research methods

Teaching

  • Master of Science in Life Sciences (BFH-HAFL & Master's programme cooperation in Switzerland, MSLS)

  • Bachelor of Science / Agriculture/ Food Science / Forest Science

  • AF-13 Quality Management, Traceability and Corporate Responsibility (Master's module)

  • AF-12 Consumer Behavior, Markets and Trade (Master's module)

  • B2 Management and Leadership for Life Sciences (Master's module, MSLS)

  • BUUl052 Ethics & Corporate Social Responsibility (Bachelor's module)

  • Global Competence BFH - Corporate Social Responsibility

Research

  • Sustainable food consumption, lifestyles and systems from an environmental, economic and consumer sociological perspective

  • Sustainable Entrepreneurship, Corporate Social Responsibility, Corporate Sustainablity

  • Social change in the context of sustainable food consumption (e.g. influence of digitization on food value chains, influence of Virtual Reality on nutritional behaviour or edible insects as a possible meat alternative)

  • Sustainable food systems in urban areas

  • Participatory development of creative solutions

CV

  • Since 2010 Research Associate for Sustainable Food Consumption and Entrepreneurship Bern University of Applied Sciences BFH - School of Agricultural, Forest and Food Sciences HAFL
  • Since 2019 Main expert supplementary subject "Technology and Environment" Vocational Matura, Canton of Bern
  • 10/2017-12/2017 Research Sabbatical & Visiting Professor Chulalongkorn University, Sasin Graduate Institute of Business Administration Bangkok, Thailand
  • 2011-2015 PhD student in the Department of Sociology University of Basel
  • 6/2014 Erasmus Staff Mobility School of Political Science & Sociology, National University of Ireland Galway, Ireland
  • 9/2008-12/2008 Trainee Consulting Corporate Sustainability STEINBACH STRATEGIEN Düsseldorf, Hamburg, Germany
  • Doctorate in sociology University of Basel
  • Master's degree in Sociology, Business Administration and Media Studies University of Basel

Publications

  • Markoni, E. (2017): Nachhaltiger Konsum und Lebensstile in der Schweiz – Eine soziologische Betrachtung individueller Selbstwahrnehmung des Lifestyle of Health and Sustainability. Peter Lang. Bern. 247 S.

  • Markoni, E., Götze, F. & Mettler, R. (2019): Restaurants gegen Food Waste. Lebensmittel Technologie 11-2019: 16-17.

  • Markoni, E. (2016): Plastikverbrauch – Vermeiden ist das bessere Recycling. Artikel in der Fachzeitschrift der Ärztinnen und Ärzte für Umweltschutz Oekoskop.

  • Markoni, E. (2019): TransChain – Digitisation and Perception of Transparency in the Beef Value Chain. Konferenz zu “Smart Farming”: Between Traceability and Automation, 19.-20.10.2019, Universität Neuenburg (CH).

  • Markoni, E. & Götze, F. (2019): Chancen und Risiken Partizipatorischer Aktionsforschung bei der Gestaltung eines nachhaltigen urbanen Ernährungssystems am Beispiel der Berner Food Pioniere. Postwachstumsstadt-Konferenz "Perspektiven des sozial-ökologischen Wandels der Stadtgesellschaft", 10.-11.05.2019, Bauhaus Universität in Weimar (D).

  • Markoni, E. (2018): TransChain – Vertrauen durch Transparenz?, 19.04.2019, Swiss Food Research / Innovationsgruppe Digitalisierung in Bern (CH).

  • Markoni, E. (2018): TransChain – Chancen und Risiken von Transparenz entlang der Fleischwertschöpfungskette. Vortrag am BFH-Zentrum Nahrungsmittelsysteme im Rahmen der Reihe zu „Big Data: Mehr Transparenz im Fleischgeschäft? Wie kann die Digitalisierung das Vertrauen der Konsument/innen fördern?“, 27.03.2018, Berner Fachhochschule BFH, Hochschule für Agrar-, Forst- und Lebensmittelwissenschaften HAFL in Zollikofen (CH).

  • Markoni, E. (2015): Consumer behavior and lifestyles in Switzerland. Research Workshop über nachhaltigen Konsum und dem Konsum von Insekten, 02.-06.03.2015, Chulalongkorn Universität in Bangkok (Thailand).

  • Markoni, E. (2014): Consumer behaviour and lifestyles. Responsible Management Education Research Conference, The Future of Responsible Management Education, 29.-30.10.2014, Fachhochschule Graubünden in Chur.

  • Markoni, E. (2014): The Lifestyle of Health and Sustainability (LOHAS) in Switzerland. Research Workshop, Juni 2014, National University of Ireland in Galway (Irland).

  • Markoni, E. (2014): Die Umweltsoziologie als Inspiration für Urban Forestry und Urban Agriculture. Tagung der Sektion Stadt- und Regionalsoziologie und der Sektion Umweltsoziologie der Deutschen Gesellschaft für Soziologie, 09.-10.05.2014. Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung UFZ in Leip

  • Markoni, E., Ulm, L., Reisch, D. & Schweighoffer , D. (2019): Mit Design Thinking zu Lösungsansätzen für ein innovatives Nachhaltigkeitsmanagement an Schweizer Hochschulen. Nachhaltigkeitstag der 3 Berner Hochschulen. 01.11.2019, Universität Bern (CH).

  • Markoni, E. & Wetzel, D. (2019): Mit allen Sinnen zur nachhaltigen Ernährung. Erkenntnisse aus der Kultur- und Umweltsoziologie. Vortrag und Workshop an der Kulinata der Stadt Bern, 21.09.2019, Bern (CH).

  • Markoni E. (2018): Einführung zum Thema nachhaltiger Konsum sowie Projektbegleitung. Atelier du Futur der Schweizerischen Mobiliar Versicherungsgesellschaft – Sommercamp für Jugendliche, Juli 2018, Fiesch (CH).

  • Markoni, E., Füglistaller D. & Delley M. (2019): Klimawandel und Ernährung: Bringt mein Hamburger die Gletscher zum Schmelzen? Präsentation und Diskussionsrunde, gemeinsam mit Slow Food Youth Schweiz, März 2019, Bern (CH).

  • Markoni, E. (2018): Link between Circular Economy and Sustainable Consumption. Circular Economy Mapping Event Switzerland des Circular Economy Clubs, 01.02.2018, Impact Hub Bern (CH).

  • Markoni, E. (2017): Wirtschaftliche Nachhaltigkeit? Nachhaltige Gesellschaft? Diskussionsrunde. Wissenschaftliche Expertin am Wissenschaftscafé organisiert durch die Stiftung Science et Cité, 12.06.2017, Berner Generationenhaus im Burgerspital, Bern (CH).

  • Markoni, E., Bärlocher, B. & Stuber, M. (2017): Urban Nature – Sozial-ökologische Perspektiven in der Nachhaltigkeitsforschung.Nachhaltigkeitstag der Berner Hochschulen, 06.04.2017, in Bern (CH).

Memberships

  • Division Food Science & Management

  • Research group Consumer Behaviour

  • HAFL sustainability group

  • Sociology group at HAFL

  • HAFL Hugo P. Cecchini Institute

  • German Society for Environmental Sociology

  • Ambassador at #bärenhunger in Bern

  • SCORAI (Sustainable Consumption Research and Action Initiative)

  • Helvetas Switzerland

Supervised theses

  • Recher, Brigitte Bern: Die lebendige Food-Hauptstadt 2018

  • Roth, Michelle Animal eats Animal, the new climate heroes: lnsects for sustainable feed production in Switzerland: what are the challenges? 2020

  • Ackermann, Lisa Bedeutung von Fleisch in der Schweizer Bevölkerung - Eine qualitative Studie mit jungen Schweizer Eltern 2019

  • Mettler, Rahel Reduktion von Food Waste bei Rindfleisch 2018

Language skills and intercultural knowledge

  • German - Native or bilingual proficiency
  • English - Full professional proficiency
  • French - Limited working proficiency
  • Spanish - Elementary proficiency
  • Switzerland
  • Thailand
  • Ireland
  • Argentina
  • Germany